اتاق های تمیز اهمیت بالایی در صنایع گوناگون دارند. این اتاق ها در برابر ورود باکتری و میکروب یا آلاینده هایی مانند گرد و غبار مقاوم سازی می شوند. طراحی اتاق تمیز به تخصص احتیاج دارد. تمامی تجهیزات موجود در اتاق نیز به طور ویژه ساخته می شوند. با وجود تمام نکات امنیتی باز هم باید برای کنترل آلودگی اتاق تمیز تلاش کرد و موارد ایمنی را در دستور کار قرار داد.
راه پیشگیری از کنترل آلودگی اتاق تمیز
اتاق های تمیز ایزوله ساخته می شوند و در برابر ورود هر عامل خارجی و آلوده کننده مقاوم هستند. کلین روم ها به طور مداوم ضد عفونی می شوند. با این وجود رعایت برخی نکات کمک می کند تا محیط داخلی اتاق تمیز استریل تر بوده و نیاز اقدامات اضافی برای پاکیزه کردن اتاق کاهش پیدا کند.
· کنترل رفتار پرسنل اتاق تمیز
یکی از راه های کنترل آلودگی اتاق تمیز نظارت داشتن بر رفتار پرسنل است. اگر کارکنان اتاق تمیز رفت و آمد خود را به حداقل برسانند، گام بزرگی در رعایت ایزوله بودن اتاق برداشته اند. پرسنل باید در زمان ورود به اتاق یا خروج از آن محتاط باشند.
پس از ورود و خروج باید از بسته شدن کامل درب اطمینان حاصل شود. در زمان حضور در کلین روم کارکنان باید صحبت کردن را در حداقل مقدار نگهدارند و از مکالمات غیر ضروری خودداری کنند.
· استفاده از فیلتر هوای مناسب یکی از روش های کنترل آلودگی اتاق تمیز
تهویه هوا اهمیت زیادی در اتاق های تمیز دارد. پرسنل یک اتاق تمیز باید از ماسک استفاده کنند. جریان پایین هوا در اتاق سبب می شود تا این افراد برای رسیدن به اکسیژن بیشتر ماسک های خود را کنار بزنند.
این کار ایزوله بودن اتاق را با مشکل مواجه می کند. در عین حال باید هوای ناشی از فعالیت در اتاق یا انجام کار، خارج شده و هوای تازه و استریل جایگزین آن شود. استفاده از انواع هواساز هایژنیک به تهویه مناسب هوا کمک می کند.
· استفاده از سدهای هوایی
از دیگر راه های کنترل آلودگی اتاق تمیز ایجاد سد های هوایی است. بسیاری از آلودگی های موجود در محیط خارج از کلین روم با چشم قابل دیدن نیستند و با کمک جریان هوا وارد اتاق می شوند.
از این نوع آلاینده می توان به گرد و غبار یا پرز ها اشاره کرد. یک سد هوایی مانند هواساز بسیاری از نگرانی ها و مشکلات را بر طرف می کند.
· لباس پرسنل
کارکنان فعال در یک اتاق تمیز باید از لباس های ایمن استفاده کنند. این پوشش باید شامل دستکش، عینک، ماسک و لباس سرهمی باشد. گاهی نیاز به کپسول های اکسیژن نیز وجود دارد.
با وجود احتیاط کارکنان باز هم بهتر است پیش از ورود کامل به داخل کلین روم، لباس کارکنان ضد عفونی شود. برای این منظور می تواند از دوش هوا برای غبار پاشی مواد ضدعفونی کننده استفاده کرد.
· خارج نمودن زباله ها
زباله ها عامل اصلی پخش میکروب و باکتری هستند. برای کنترل آلودگی اتاق تمیز زباله ها باید در اولین فرصت از اتاق خارج شده و برای بازیافت کردن آن ها اقدام شود. در هنگام پاک سازی زباله ها به تمیز کردن بخش های گوناگون کلین روم توجه کنید.
· استفاده از کف پوش های چسبنده نقش مهمی در کنترل آلودگی اتاق تمیز دارد
با وجود رعایت تمام نکات بهداشتی باز هم امکان دارد گرد و غبار یا سایر آلاینده ها در زمان ورود و خروج کارکنان یا تجهیزات اتاق تمیز به کلین روم راه پیدا کنند. وجود کف پوش های چسبنده این آلاینده ها را پیش از پخش شدن در اتاق مهار می کند.
جمع بندی
اتاق تمیز یکی از مهم ترین بخش های صنایع به شمار می رود. اتاق تمیز یک محیط کنترل شده است و فضایی قرنطینه شده و استریل دارد. برای کنترل آلودگی اتاق تمیز نکات زیادی وجود دارند.
در این مقاله 6 مورد از مهم ترین راه های مراقبت از اتاق های تمیز آورده شده. با این حال یک عامل اساسی وجود دارد که بدون آن رعایت هیچ نکته ایمنی نمی تواند اتاق تمیز را عاری از آلودگی نگه دارد.
اتاق های تمیز باید ساختی اصولی و تخصصی داشته باشند. کار ساخت و تجهیز این اتاق ها باید با حساسیت بالا انجام شود. گروه صنعتی اکیاس کلین روم از مهندسان مجرب و افراد متخصص برای تولید انواع کلین روم یا تجهیزات داخلی آن ها استفاده می کند.
کارشناسان این مجموعه آماده پاسخگویی به سؤالات مشتریان هستند. با استفاده از راه های ارتباطی موجود روی سایت می توانید با مشاوران تماس گرفته و از آن ها راهنمایی بگیرید.